Gevulde speculaas

Voor 2 plakken van ca. 7x15 cm of een ronde taart van 18 cm. 


Speculaasdeeg:
100 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram Zeeuwse bloem
150 gram patentbloem
7 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
1,5 gram zout
30 gram amandelschaafsel
15 gram ei, losgeklopt
20 gram melk


Spijsmengsel:
200 gram amandelspijs*
25 gram boter, gesmolten
20 gram ei, losgeklopt
ca. 1 tl geraspte sinaasappelschil


Afwerking:
1 eidooier, losgeklopt
2 el amandelschaafsel of hele amandelen

extra nodig: een vierkante bakring of bakvorm van 16x16 cm.






Bereiding:
 Verwarm de oven voor op 170ºC.
– voeg boter, basterdsuiker, ei en melk bij elkaar in een kom en mix in de keukenmachine met de vlindergarde op middelhoge stand tot alles gemengd is.
– Meng in een aparte kom beide soorten bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en amandelschaafsel door elkaar.
– Voeg dit mengsel bij het botermengsel en laat nog even draaien tot een mooi egaal deeg.
– leg het deeg tot gebruik in de koelkast.

– Voeg alle ingrediënten voor het spijsmengsel samen in een kom en mix ook dit in de keukenmachine met de vlindergarde op middelhoge stand tot het een glad mengsel is.

– Rol het deeg uit tot ca. 5 mm. Steek hier met de bakring 2 vierkanten uit.
– Vet de bakring in, zet op een bakplaat bekleed met bakpapier en leg er een deeglap in (als je een bakvorm gebruikt, bekleed deze dan met bakpapier)
– Rol het spijsmengsel op een met bloem bestoven blad ook uit tot je ongeveer de vorm hebt van je bakvorm.
– Leg de plak spijs op het deeg in de vorm en druk voorzichtig aan tot het gelijkmatig verdeeld is.
– Dek af met de tweede deegplak en druk licht aan zodat er geen luchtbellen onder zitten.
– Bestrijk met eidooier en strooi hier vervolgens amandelschaafsel (of de hele amandelen) op en bestrijk nog 1 keer met eidooier.

– Bak ca. 25 min. tot de speculaas goudbruin is.
– Laat de speculaas iets afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Als de speculaas helemaal afgekoeld en stevig is, kan je de randen met een scherp mes afsnijden (ca. 1         cm), deze zijn namelijk erg droog van het bakken.
– snijd de speculaas nog een keer doormidden, zodat je twee mooie rechthoekige plakken hebt.


Amandelspijs is ook heel gemakkelijk zelf te maken: voeg 2 gelijke delen kristalsuiker en amandelen samen in de keukenmachine. Voeg wat citroenrasp en eventueel wat natuurlijk amandelextract voor een wat sterkere smaak en maal tot een grof mengsel. Voeg in kleine beetjes ei toe tot een stevig gebonden spijs ontstaat. Bewaar de spijs in de koelkast (enkele dagen houdbaar) of in de vriezer (enkele weken houdbaar). 



   Tip:
    Maak wat meer speculaasdeeg en 
    bak hier gelijk kleine speculaasjes van!