Speculaasjes
ca. 30 stuks

Speculaasdeeg:
100 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram Zeeuwse bloem
150 gram patentbloem
7 gram bakpoeder
10 gram speculaaskruiden
1,5 gram zout
30 gram amandelschaafsel
15 gram ei, losgeklopt
20 gram melk

extra nodig: houten speculaasplankje


Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 160ÂșC.
– voeg boter, basterdsuiker, ei en melk bij elkaar in een kom en mix in de keukenmachine met de vlindergarde op middelhoge stand tot alles gemengd is.
– Meng in een aparte kom beide soorten bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en amandelschaafsel door elkaar.
– Voeg dit mengsel bij het botermengsel en laat nog even draaien tot een mooi egaal deeg.
– leg het deeg tot gebruik in de koelkast.

– Bestuif een houten speculaasvorm met wat bloem en klop voorzichtig het meeste eruit.
– Druk een stukje deeg in de vorm en snijd vlak af met een scherp mes.
– Klop het speculaasje (soms wel een paar keer kloppen en wat kracht nodig!) uit de vorm en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
– Bak de speculaasjes ca 12 minuten. Houd ze goed in de gaten! Het is zonde als ze opeens te donker worden. Draai eventueel halverwege de baktijd de plaat om, zodat alle speculaasjes gelijkmatig gebakken worden.
– Laat afkoelen op een rooster.