Paassoezen met advocaat

ca. 15 stuks:
Ingrediënten:
voor de soezen:
  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • snufje zout

  • Vulling:
  • 130 gram mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • 20 gram suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • 1 afgestreken tl slagroomversteviger (klopfix)
  • +/- 15 el advocaat* (naar smaak)

  • Glazuur:
  • 50 gram advocaat*
  • 100 gram poedersuiker

  • Instructies:
    Verwarm de oven voor op 210°C
    Breng de melk, het water, de boter en het zout in een pan aan de kook.
    Haal zodra het mengsel begint te koken de pan van het vuur en voeg de bloem toe.
    Meng met een spatel tot een bal ontstaat en zet de pan dan weer op het vuur.
    Laat al roerend enkele minuten garen (tot er vet uit het deeg komt)
    Doe het deeg dan in een kom en laat iets afkoelen.
    Voeg dan de eieren één voor één toe. Meng steeds goed tot al het ei opgenomen is in het beslag.
    Teken op een vel bakpapier cirkels met een doorsnede van 5cm. (Zorg voor genoeg tussenruimte, want de soezen gaan flink rijzen!)
    Schep het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit doppen van 5cm op de met het bakpapier beklede bakplaat.
    Zet de bakplaat in de oven en zet de temperatuur terug naar 180°C. Bak de soezen in 25-30 minuten goudbruin. Laat de soezen afkoelen op een rooster.

    Meng in de tussentijd de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en zet even apart.
    Klop de mascarpone met een klein scheutje slagroom los. Voeg de rest van de slagroom, de suikers en slagroomversteviger toe en klop met de handmixer stijf. Schep de room in een spuitzak met gekartelde spuitmond.

    Knip de soezen open open met een keukenschaar. Doop de bovenste helft in het glazuur en laat op een rooster uitlekken.
    Spuit op de onderste helft een toef room. Schep hier een lepel advocaat overheen en dek af met de bovenste geglazuurde helft van de soes. Garneer eventueel met
    sprinkles of bloemetjes van fondant.


    *Natuurlijk kan je de advocaat ook zelf maken: Klop 100 gram eidooier (ca. 7 stuks), 90 gram fijne suiker, 10 gram vanillesuiker en 100 ml brandewijn door elkaar. Verwarm dit au-bain-marie terwijl je goed blijft roeren. Haal de pan van de warmtebron zodra de advocaat de juiste dikte heeft (de advocaat heeft dan een temperatuur van ongeveer 60°C) Druk de advocaat door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen.