Recepten

Mis het niet

Onze heerlijke recepten

Vrij regelmatig plaatsen wij lekker recepten. Inspiratie nodig? Kijk snel verder.

Paaseierkoeken

Paaseierkoeken

Ingrediënten:

2 eieren
1 eidooier
150 gram suiker
10 gram vanillesuiker
6 gram ammoniumbicarbonaat
100 gram lauwe melk
200 gram bloem
50 gram maizena
Snufje zout
Eventueel beetje citroenrasp

Decoratie
60 gram (pure) chocolade
eventueel: 1 el kokosolie
sprinkels, bloemetjes en haasjes van fondant, etc.

Instructies:
Klop de eieren, eidooier, suikers en citroenrasp tot een luchtige massa
Los de ammoniumbicarbonaat op in de lauwe melk en roer dit door de opgeklopte eieren
Zeef de bloem, maizena en het zout en roer door het eimengsel
Laat het beslag afgedekt met een theedoek ca. 8 uur rusten in de koelkast (of een nacht)
Verwarm de oven voor op 210°C
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schep met een eetlepel hoopjes beslag hierop
Neem 1 el beslag per koek en neem genoeg tussenruimte (ze lopen flink uit)
Bak in ca. 6 minuten licht goudbruin
Haal de koeken direct van de plaat en laat verder afkoelen op een rooster
Dek eventueel af met een theedoek om te voorkomen dat ze te veel uitdrogen

Smelt 40 gram chocolade au-bain-marie tot ca. 45°C. Giet de chocolade in een platic kom en voeg de overige chocolade toe. Blijf goed roeren met een spatel tot alle chocolade gesmolten is.
Voor een wat dunner chocoladeglazuur kan je kokosolie toevoegen: Verwam de kokosolie tot ca. 32°C en voeg dan toe aan de chocolade.
Giet de chocolade in een spuitzak (of stevig diepvrieszakje), knip een klein puntje af en trek lijntjes over de eierkoeken. Maak af met de sprinkles, bloemetjes en overige leuke paasdecoraties.

Paassoezen met advocaat

Paassoezen met advocaat

ca. 15 stuks:
Ingrediënten:
voor de soezen:
50 ml melk
50 ml water
50 gram boter
50 gram bloem
2 eieren
snufje zout

Vulling:
130 gram mascarpone
150 ml slagroom
20 gram suiker
5 gram vanillesuiker
1 afgestreken tl slagroomversteviger (klopfix)
+/- 15 el advocaat* (naar smaak)

Glazuur:
50 gram advocaat*
100 gram poedersuiker

Instructies:
Verwarm de oven voor op 210°C
Breng de melk, het water, de boter en het zout in een pan aan de kook.
Haal zodra het mengsel begint te koken de pan van het vuur en voeg de bloem toe.
Meng met een spatel tot een bal ontstaat en zet de pan dan weer op het vuur.
Laat al roerend enkele minuten garen (tot er vet uit het deeg komt)
Doe het deeg dan in een kom en laat iets afkoelen.
Voeg dan de eieren één voor één toe. Meng steeds goed tot al het ei opgenomen is in het beslag.
Teken op een vel bakpapier cirkels met een doorsnede van 5cm. (Zorg voor genoeg tussenruimte, want de soezen gaan flink rijzen!)
Schep het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit doppen van 5cm op de met het bakpapier beklede bakplaat.
Zet de bakplaat in de oven en zet de temperatuur terug naar 180°C. Bak de soezen in 25-30 minuten goudbruin. Laat de soezen afkoelen op een rooster.

Meng in de tussentijd de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en zet even apart.
Klop de mascarpone met een klein scheutje slagroom los. Voeg de rest van de slagroom, de suikers en slagroomversteviger toe en klop met de handmixer stijf. Schep de room in een spuitzak met gekartelde spuitmond.

Knip de soezen open open met een keukenschaar. Doop de bovenste helft in het glazuur en laat op een rooster uitlekken.
Spuit op de onderste helft een toef room. Schep hier een lepel advocaat overheen en dek af met de bovenste geglazuurde helft van de soes. Garneer eventueel met
sprinkles of bloemetjes van fondant.

*Natuurlijk kan je de advocaat ook zelf maken: Klop 100 gram eidooier (ca. 7 stuks), 90 gram fijne suiker, 10 gram vanillesuiker en 100 ml brandewijn door elkaar. Verwarm dit au-bain-marie terwijl je goed blijft roeren. Haal de pan van de warmtebron zodra de advocaat de juiste dikte heeft (de advocaat heeft dan een temperatuur van ongeveer 60°C) Druk de advocaat door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen.

Bananenbrood

Bananenbrood

Het leuke aan dit recept vind ik dat je er heel gemakkelijk mee kan variëren. Ik heb inmiddels al heel wat versies geprobeerd en het lukt altijd. Heb je bijvoorbeeld geen kokosbloesemsuiker, zonnebloemolie, speltbloem of boekweitmeel in huis? Bruine basterdsuiker, roomboter en gewone bloem werkt ook prima!

Recept bananenbrood

Ingrediënten:
200 gram rijpe banaan
50 gram zonnebloemolie
75 gram kokosbloesemsuiker
2 eieren
150 gram speltbloem
50 gram boekweitmeel
1 tl. Speculaaskruiden
1 tl. bakpoeder
evt. snufje zout
35 gram rozijnen
30 gram walnoten
25 gram pompoenpitten

extra nodig:
cakevorm met inhoud van 1,25 liter
handmixer

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Vet de bakvorm in. Gebruik eventueel bakpapier om de vorm mee te bekleden.

Prak de banaan fijn.
Voeg de olie en suiker toe en mix met de handmixer door elkaar.
Voeg de eieren toe en mix tot een gladde massa.
Meng in een andere kom de speltbloem, boekweitmeel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder door elkaar.
Voeg het bloemmengsel toe aan het bananenmengsel en meng tot een egaal beslag.
Voeg de rozijnen, walnoten en pompoenpitten toe en spatel nog even kort door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm en bak in ca. 35 minuten gaar.